Fascinaties en verbeelding versteend

16-03-2021
Open vanaf 2 mei 2021. Op de avond van zaterdag 24 juli zal de “opening van de expositie” en “stook Vuursculptuur plaatsvinden. Vanaf 's avonds half 8 staat de koffie klaar.

Omdat de Beeldentuin met zijn vijver heel geschikt is voor een buitenstook willen we dat uitbuiten en daar een vuursculptuur maken en stoken onder leiding van Anna Selderijk. Anna bereidt de hoofdvorm van de sculptuur voor en aan jullie de vraag deze verder mede vorm te geven. Zaterdag 3 juli om 2 uur hebben we gepland om, in combinatie met een bezoek aan de expositie in de Beeldentuin te werken aan de Sculptuur. We krijgen zo een keramisch object dat ieder (SKNN-leden) zijn/haar “kleihandtekening”laat zien. Op de avond van zaterdag 24 juli zal de “opening van de expositie” en “stook Vuursculptuur plaatsvinden. Vanaf 's avonds half 8 staat de koffie klaar. Na de stook zal het beeld zowel in Witharen als in Hardenberg geëxposeerd worden.


Het is gelukt.


’t Was wel even doorbijten omdat het coronavirus ook ons het werken bemoeilijkte en het niet eenvoudig is om te overleggen via de telefoon. Maar toch… dit jaar zullen er 2 regio-exposities Overijssel/Noord Gelderland zijn. De eerste in de zomer in de beeldentuin van Thea en Louis in Witharen en de tweede in het najaar in het multicultureel centrum van Hardenberg. Exposanten konden kiezen tussen deze 2 locaties. De ene in Witharen onder de kapschuur, de andere in Hardenberg binnenshuis en veelal in vitrines. Alle leden van Overijssel en Gelderland hebben een uitnodiging gekregen om mee te doen en velen hebben zich gemeld.


Verstenen is ons streven


Dit is een mooi motto voor een keramist. Verstenen is weliswaar ons streven maar het is niet de bedoeling dat dit met de SKNN gaat gebeuren. Daarom heeft het bestuur ons in 2020 uitgenodigd om mee te denken hoe we ‘onze’ SKNN daarvoor behoeden. De conclusie van die ochtend was dat we –als wij allemaal ons ‘steentje’ bijdragen – de SKNN zeker toekomst kan hebben. Daarom: SKNN- een vereniging van keramisten die hun ‘Verbeelding met Klei en Vuur Verstenen ‘. De werkgroep wil deze regio-expositie dan ook omschrijven met de titel: Fascinaties en Verbeelding Versteend. 45 Keramische Verhalen


Witharen In de kapschuur van de beeldentuin in Witharen zal deze zomer dus zeer gevarieerd werk te zien zijn van keramisten uit Overijssel /Gelderland. De helft ( 15) exposeert van 2 mei t/m 11 juli en de andere helft (15) van 15 juli t/m 26 september. Onder de kapschuur kan werk hangen en op sokkels staan, terwijl daarvoor, in het gras -ook op sokkels- steengoed kan worden geëxposeerd.


Hardenberg De locatie in Hardenberg heeft prachtige grote vitrines, maar ook sokkels, die los in de ruimte kunnen staan. Ook hier zullen 15 exposanten zeer divers werk exposeren van 9 oktober t/m 13 november. De galerie is gevestigd in het LOC HARDENBERART, een multifunctioneel gebouw aan het Cultuurplein met o.a. de bibliotheek en een middelbare school onder zijn dak. Er zijn al jaren exposities in deze galerie, maar nog nooit één die alleen keramiek bevatte. Dus we moeten ons uiterste best doen om dit te laten slagen. Ook hebben we gedacht dat het mooi zou zijn om op beide locaties één of meerder ‘keramische ontmoetingen’ te organiseren voor de hele SKNN, al dan niet gekoppeld aan de openingen van de exposities.


Vuursculptuur


Bij de vijver in de beeldentuin Witharen willen we een vuursculptuur gaan stoken onder leiding van Anna Selderijk. Het vuursculptuur moet een ‘verstening’ worden van de fascinaties en verbeelding van de exposanten en van de hele SKNN. Het maken van de vuursculptuur staat gepland bij de opening van de 1e expositie. Dat zal zijn op zaterdag 8 mei. Als het goed weer is willen we op zaterdag 24 juli stoken. Op die dag gaat de zon onder zo omstreeks 22 uur. Rond die tijd zullen we de oven rond de vuursculptuur weghalen dan staat het beeld hopelijk roodgloeiend in de donkere -regenloze- avondlucht.


Bord en Taart


In Hardenberg gaan we in elk geval bij de opening van de expositie op zaterdag 16 oktober taart eten van – uiteraard keramische - borden die we ook zullen exposeren in een van de mooie vitrines. Ook hier dus weer aandacht voor ‘versteende’ verhalen. Hoe het allemaal precies zal gaan, ook gezien de coronaontwikkelingen, is nog even afwachten, maar in elk geval zijn de voorbereidingen getroffen en hopen we op veel belangstelling, ook van SKNN-leden die in Friesland, Groningen, Flevoland en/of Drenthe wonen. De regio-exposities van die provincies komen in de nabije toekomst aan de beurt.


De werkgroep regio-expositie