Blauw van de jenever

vr 13 oktober 2023 - zo 25 februari 2024

Schiedam

Keramiek in de jeneverindustrie

In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is vanaf 13 oktober de tentoonstelling ‘Blauw van de jenever Keramiek in de jeneverindustrie’  te zien. Met deze tentoonstelling  wordt de unieke geschiedenis van de plateelindustrie in relatie tot de jeneverindustrie getoond. De tentoonstelling geeft een indruk van de samenwerking tussen de jenever- en likeurindustrie en de producenten van het ambachtelijke aardewerk.

Blauw van de jenever Keramiek in de jeneverindustrie

Het belangrijkste aspect dat tijdens deze tentoonstelling wordt uitgelicht is de diversiteit van decoraties en de traditionele thematiek van het ideale Nederland zoals de toerist dat kent. Denk daarbij aan oranjekeramiek, oer-Hollandse landschappen, figuren in klederdracht en herinnerings-aardewerk. Daarbij is de expositie visueel aantrekkelijk en laat deze tentoonstelling de diversiteit van blauw-wit gedecoreerd aardewerk zien aan een breder publiek.

Topstuk van de tentoonstelling

Het topstuk is een groot kaststel van de firma Bols dat vervaardigd is bij de Porceleyne Fles en waarop de diverse historische locaties van Bols zijn geschilderd. Een unieke kans voor het publiek om deze objecten te komen bekijken, want dit kaststel staat meestal op een locatie die niet openbaar toegankelijk is.

Het gebruik van keramiek in de jeneverindustrie
De 19de eeuw in Nederland kenmerkt zich door industriële ontwikkeling. De Schiedamse jeneverindustrie is daar geen uitzondering op. Succesvolle ondernemingen krijgen aan het begin van de 20ste eeuw bovendien oog voor de decoratieve kunsten in relatie tot reclame- en verpakkingsmateriaal. Dat het traditionele decor van Delfts blauw – ons oer-Hollandse product – ook wordt gebruikt voor jeneverflessen, is dan ook logisch. Twee mooie Nederlandse producten worden met elkaar gecombineerd, en dat in allerlei varianten.

Samenwerking

In deze tentoonstelling werkt het Nationaal Jenevermuseum Schiedam samen met verschillende instellingen en bedrijven. Met het Stedelijk Museum Schiedam wisselt het Jenevermuseum informatie en bruiklenen uit, Bols Heritage Foundation heeft ook enkele bruiklenen toegezegd en het veilinghuis Vendu Rotterdam verzorgt de expertise op de keuringsmiddag die op 16 november plaatsvindt. De tentoonstelling is een samenwerking van het Jenevermuseum met Suzanne Klüver, oud-conservator Kunstnijverheid bij  Museum Prinsenhof Delft.

Activiteiten

Dinsdag 17 oktober lezing ‘Proost! Van bobbejak tot jeneverfles. Drank- en drinkgerei van Delfts aardewerk.’ door Suzanne Klüver

Donderdag 16 november taxatie dag in samenwerking met veilinghuis Vendu Rotterdam. Bezoekers kunnen kunst en antiek meenemen waarvan ze willen weten wat het is en hoeveel het waard is.

KLM-huisjes ruilbeurs 11 februari. Het Jenevermuseum staat in het teken van de ruilbeurs voor de Delfts blauwe KLM huisjes.

Nationaal Jenevermuseum Schiedam

Het museum toont een bijzondere collectie die vertelt over het heden, verleden en de toekomst van de jeneverindustrie in Schiedam en geheel Nederland. In de historische branderij wordt moutwijnjenever gestookt volgens de oud-Hollandsche methode naar receptuur uit 1700. De moutwijn, gestookt uit rogge en gerstemout, wordt 3 jaar gelagerd en vervolgens gebotteld onder de naam Old Schiedam.

Bijschrift foto’s: Poster tentoonstelling ‘Blauw van de jenever Keramiek in de jeneverindustrie’ Foto JM. Kaststel van de firma Bols, bruikleen Bols Heritage Foundation.

Je bent van harte uitgenodigd voor opening van de tentoonstelling op vrijdag 13 oktober om 17.00 uur in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, Lange Haven 74 te Schiedam.  De inloop is vanaf 16:30 uur.

2023-10-31T08:44:09+00:00
Ga naar de bovenkant