Hannie Mein Keramiekgalerij – 108e expositie

za 17 juni 2023 - do 28 september 2023

Voor de 108e keer wordt er door de leden van de SKNN  een mooie en gevarieerde expositie gehouden in de Hannie Mein galerij in het Home center in Wolvega. Er is geen officiële opening maar na 14.30 is de galerij open om het nieuwe werk te komen bekijken. Er zijn weer 5 keramisten die hun werk laten zien en aan de wand zeer kleurrijk werk van Jeanette Damsma.

Jeanette Damsma uit Leeuwarden

Jeanette ziet haar schilderijen als een verhaal in olieverf. Een verhaal dat voor iedereen weer anders is in de soms fel gekleurde fantasierijke landschappen. Het werk doet je verlangen naar mediterrane oorden met veel zonlicht, warmte en kleine gekleurde huisjes.

Annet Hamster uit Assen

Het werk van Annet bestaat uit handgevormde en gedraaide objecten van porseleinklei, gestookt in een elektrische oven. De objecten worden geglazuurd met eigen ontwikkelde kristalglazuren, opgebracht in één of meerdere lagen. Per glazuur ontwikkelt ze zelf het bij passend stookprogramma. Door het stookproces ontstaan de kristallen. Ze vragen veel aandacht vanwege hun eigenzinnige en wispelturige karakter in vorm en in groeiproces. Het karakter – de grootte en de vorm – van de kristallen wordt door de stoffen in het glazuur en het stookproces bepaald.

Thea Dijkema uit Witharen

Thea Dijkema is 30 jaar actief als keramiste. Haar werk bestaat uit hand opgebouwde potten en schalen, abstracte vormen en beelden. Ook werkt zij veel met , vaak zelf gemaakte, mallen. Zij heeft in de loop van de jaren een eigen stijl ontwikkeld, waar zij nog steeds nieuwe variaties aan toevoegt.

Hettie Eleonora Koning uit Zwolle

Een groot deel van mijn leven heb ik gewerkt als jurist, afgewisseld met het doceren van Engels. Maar keramist is wie ik ben. Mijn objecten zijn vooral bedoeld om naar te kijken. Maar ik maak ook gebruiksvoorwerpen, zoals schalen, vazen en servies.

Sobere organische vormen die rust uitstralen. Soms ook heel aaibaar en vaak met een twist. Je mag zien en voelen dat het met de hand is gemaakt. De unieke werken (steengoed) zijn voor binnen en/of buiten.

Susann Weisse uit Kampen

In 2002 heb ik mijn vakopleiding tot gediplomeerde keramiste in Waldenburg ,Saksen, Duitsland afgerond. Daarna nog enkele jaren in het zelfde bedrijf gewerkt. In 2017 heb ik mijn eigen atelier ingericht in Nederland. Mijn werk: De meeste stukken maak ik op de draaischrijf. Ik werk met een rode klei. Ik gebruik verschillende glazuren, of werk met mangaanoxide. De stukken worden gebakken bij 1150 graden in de elektrische oven.

Hester Kornelis uit Oppenhuizen

Hester geeft veel les op verschillende plaatsen. Als docente handvaardigheid en keramiek. Wekelijks ziet zijn leerlingen en cursisten in de leeftijd van 5 tot 80 jaar.
Daarnaast is zij zelf ook zeer actief met het maken van eigen kunstwerken. Meestal keramiek, maar ook de andere vaardigheden van  het vak handvaardigheid spreken haar aan. Het werk van deze Friese beeldend kunstenaar laat zich het beste omschrijven als divers en origineel. handvormen, gieten en draaien. Het is maar net waar het beeld zich het beste voor leent.

Ritmisch, divers, harmonieus, reliëf, origineel, minimalistisch, creatief, uniek

A NECKLACE A DAY

Speciaal is de give-away die Hester maakt en cadeau geeft aan vrouwen. Het idee ontstond na een schoolexcursie naar Londen. De vluchtelingen bij Calais en de daklozen in de grote steden vond Hester aangrijpend om te zien. “Wat haw ik it dan goed”, was haar gedachte en ze wilde iets voor de medemens terug doen zonder dat het haar iets opleverde. Hester besloot een halsketting met een ornament van klei te maken en deze te geven aan vrouwen die het op dat moment even verdienen. “Ik wie op syk nei in lyts gebaar dat foar in oar fan grutte wearde wêze kin. In komplimint, in skouderklopke of in triuwke yn de rêch. Krekt wat dan eefkes nedich is.” Symbolisch is, dat iedere ketting verschillend is; er is immers ook geen mens gelijk.

Overgenomen van artikel uit Groot Sneek.

 

Hannie Mein Keramiekgalerij

Home Center, Frisaxstraat 12 te Wolvega

Openingstijden; ma van13 – 18 u , di t/m vrij van 9 – 18 u. , za  van 9 – 17 u en do van 9 – 21 u.

2023-06-10T11:53:57+00:00
Ga naar de bovenkant