Expositie 107 – Hannie Mein galerij in Wolvega

za 18 februari 2023 - do 15 juni 2023

Voor de 107e keer wordt er door de leden van de SKNN  een mooie en gevarieerde expositie gehouden in de Hannie Mein galerij in het Home center in Wolvega. Helaas is er nog geen officiële opening.

Er zijn weer 5 keramisten die hun werk laten zien en aan de wand verrassende en kleurrijke schilderijen van Dineke Hoekstra Greve uit Oranjewoud. Zij maakt werk in diverse categorieën, maar met steeds weer hetzelfde thema: geraakt worden, door mens, dier, natuur. Door schoonheid in kleine dingen. Klein werk met olieverf op paneel met aandacht voor detail. Pastel als middel tot vertedering en zachtheid. Tenslotte groot, snel en abstract werk als explosies met acryl op doek. Wat blijft is de zoektocht naar verbinding.

Jeltje Borneman uit Hindeloopen

Jeltje Borneman leerde de klei kennen in steeds professioneler wordende opleidingen. Zij koos ervoor om steengoed te maken, zowel draaiend als handvormend, en het vervolgens in een houtoven te stoken. Dit leidde haar natuurlijk naar La Borne, Frankrijk, waar zij haar atelier vestigde en twee Olsen-ovens bouwde. Ongeacht de techniek waarmee ze gemaakt zijn en hun functie zijn de stukken van Jeltje in de eerste plaats een medium waarop de unieke effecten van voorbijgaande vlammen, asaanslag en de glans van zout zijn gegrift.

Gerrie Lulof uit Hengelo Overijssel

De natuur is altijd een inspiratiebron. Ik bekijk en observeer planten en dieren om me heen en de uitdaging is dan om de schoonheid en kwetsbaarheid weer te geven in klei. Het materiaal is paperclay omdat daar heel precies en verfijnd mee geboetseerd kan worden. De beelden worden bewerkt met pigmenten , oxides en glazuur om de kleuren  zo natuurlijk mogelijk weer te geven. Het werk wordt altijd 3 keer gestookt voor het uiteindelijke resultaat.

Marianne Knol uit Kampen

Mijn, altijd handgevormde, keramische werk wordt gekenmerkt door een schaars gebruik van oxides. Hier en daar is de oorspronkelijke kleikleur nog zichtbaar is. De huid is meestal vrij ruw en vaak zijn de beelden gecombineerd met metaal. Soms gebruik ik de raku-methode om mijn beelden te decoreren. Ik maak bewust weinig gebruik van meetinstrumenten en werk (wat de keramiek betreft) op het oog en gevoel. Dit in tegenstelling tot de metalen onderdelen die mijn partner op de door mij aangegeven plaatsen aanbrengt. Hierdoor zijn de keramiek/metaalcombinaties een mengeling van spontaniteit en precisie.

Maaike Buisman uit Drachten

In alles zit ontroering en ontstaat beweging. Dan vormt er zich een beeld, waarin de emotie zichtbaar wordt. Deze wonderlijke inspiratie momenten vind ze altijd, niet alleen in haar dagelijks leven maar vooral in Scandinavië en China. Door het werken in Jingdezhen China, maakt ze zich de oude techniek van het werken met porselein meester. Haar passie voor keramiek en beeldende vorming in het algemeen, uit zich op dit moment dan ook in het werken met porselein. Grafische technieken geven een goede expressie aan haar liefde voor kleur en vlakken in een goede harmonie en compositie. Het streven naar een combinatie van deze twee technieken is haar dagelijkse werk geworden.

Siete Koch uit Workum

Kort maar krachtig een paar woorden. Een kort stukje over mij. Sinds 1973 professioneel pottenbakken en docent.  Het draai ambacht geleerd in het Workumer aardewerk. Sinds 1985  zelfstandig pottenbakker. Veel in opdracht en restauratie werk.  Af en toe een tentoonstelling.

Dineke Hoekstra Greve uit Oranjewoud

Komt van oorsprong uit de kunstsector als musicus. In het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven heeft zij jarenlang samengewerkt met en leidinggeven aan diverse kunstdisciplines. Op latere leeftijd heeft zij een vrij doctoraal in de psychologie gehaald en is 20 jaar psycholoog-mediator geweest.

Vanaf haar jeugd heeft ze geschilderd en getekend en bij diverse docenten les gehad. Sinds twee jaar treedt zij naar buiten met haar schilderijen en is zij vaste exposant in Galerie Mildam. Zij maakt schilderijen in diverse categorieën, maar met steeds weer hetzelfde thema: geraakt worden, door mens, dier, natuur. Door schoonheid. Schoonheid in de kleine dingen, schoonheid als troost. De behoefte om dat te vangen.

Klein werk met olieverf op paneel met aandacht voor detail. Pastel als middel tot vertedering en zachtheid. Tenslotte groot, snel en abstract werk als explosies met acryl op doek. Wat blijft is de zoektocht naar verbinding.

2023-03-27T11:07:13+00:00
Ga naar de bovenkant